VPN Kullanıcılarını Şöyle Alalım

3 dk okuma süresi
1,186

Bir çoğumuz Türkiye’de yasaklanmış-en azından wikipedia’ya girmek için- olan sitelere girmek için Vpn programları kullanırız. Biz farkında olmadan, VPN açıkken sosyal hesaplarımızaq şifreyle giriş yapıyoruz. Bundan daha kötüsü de banka hesaplarımıza giriş yapıyoruz. Acaba bu yaptığımız ne kadar güvenli? Durum böyle olunca bütün bilgilerimiz tehdit altında oluyor. Sizin için bunları 3 başlık altında derledik.

 

1-Yüzde Yüz Gizli(!)

VPN uyulamaları ile ilgili bilinen en büyük yanlış % 100 güvenilir olduğunun söylenmesi.

Bu programlar açıklama olarak sizi internette anonim yapıyoruz gibi yalan yanlış bilgiler veriyor. siz kendinizi köpekten sakladığınızı düşünerek çakalın tuzağına düşüyorsunuz yani. girdiğiniz şifreler ,yazışmalar ya da internette sörf ederken girdiğiniz siteler gibi hemen hemen bütün bilgi bir kanal üzerinden dolaşarak sunucuya (web sitesine) ulaşıyor. Ama bu kanal ne kadar güvenli ya da internet dolandırıcılığı son dönemlerde neden bukadar ses getirdi biraz düşünmek gerek.

2-Coğrafi Konum sorunları

Bazı sitelere ya Türkiye’den giriş engeli var ya da coğrafi sorunsallar yüzünden giriş yapamıyoruz. Durum böyle olunca bu tarz coğrafi olarak bazı bölgelere kapalı sitelere internetteki bir çok siteden erişim yapabiliyorken biz VPN kullanmayı tercih ediyoruz, ancak bu defa da bazı durumlarda kendi ülkenizdeki adres engeline takılıyorsunuz. Yani bir nevi, VPN kullanmadan girebildiğiniz yerel ağları, VPN ile kendiniz yasaklamış oluyorsunuz.

3-VPN Günlük kaydı

Evet,tamamen olmasa da VPN hizmetleri sizlerin anonim olarak dolaşmanıza olanak sağlıyor. Ama bu konuda kullandığımız VPN hizmetininn kalltesi de önemli. İlk madde de belirttiğimiz gibi VPN uygulamaları yüzde yüz güvenilir değil. İnternette VPN hizmetleri ile ilgili biraz araştırma yaparsak hemen hemen bütün uygulamalar biz günlük veri kaydı yapmıyoruz diyor. Peki siz buna nasıl emin olabiliyorsunuz ? ben emin olamıyorum ve kendime şu soruları sormadan edemiyorum : ‘Siz kimseyi kazıklamıyorsunuz,uygulamanız da virüs ve reklam da yok ve veri kaydı da yapmıyorsunuz. Abi siz nasıl kazanıyorsunuz ? Reklama bu kadar bütçeyi nasıl ayırabiliyorsunuz?’

Geçmiş yıllardaki bir davadan da bahsedelim.

VPN servisi olan Hola‘nın bu konuda olan davası halen sürmekte. Hola’nın suçlandığı konu ise, kullanıcıların internetini satmak. Evet, Hola, kullanıcıların bant genişliğini farklı kullanıcılara satmak suçundan halen mahkeme koridorlarında. Ayrıca hakkında Botnet oluşturduğu iddiası da var.

Yorum sizin…

 

Daha Fazla İlgili Makale Yükleyin
Daha Fazla Yük Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Kontrol Edin

GeForce Now Türkiye’de Beta Erişimine Açıldı!

Oyuncuların rüyası gerçek oluyor! Bulut oyun platformu Nvidia GeForce Now Türkiye sunucusu…