Uzayda 3D Yazıcı Teknolojisiyle Biftek Üretildi

2 dk okuma süresi
2,044

Üç boyutlu yazıcı teknolojisi birçok farklı malzeme kullanılarak tasarlanan modeli katmanlarına ayırıp gerçek bir ürün olarak ortaya çıkarır. Üç boyutlu bilgisayar çizimleriyle ya da internetten indirilen 3D yazıcı programlarla çıktı almak mümkün.

3D yazıcı teknolojisi son yılda yaygın şekilde kullanılmakta. Sanayi sektöründe kullanılan yazıcıların yakın zamanda geliştirilmiş masaüstü modelleriyle istediğimiz ürünü üretebilme imkanına sahip olacağız.

Üç boyutlu yazıcılar dişçilik, mimarlık, havacılık, ayakkabı sanayi, mücevher, robot, heykel, aksesuar, müzik aletleri, inşaat mühendisliği, uçak-otomotiv sanayi, tıp sektörü, kimyasal alan gibi birçok sektörde üretim teknolojisine devrim yaratacak ve hiç şüphesiz geleceği inanılmaz biçimde değiştirecek ve şekillendirecek.

Her geçen gün teknolojide çığır açan bilim insanları uzayda,inek hücrelerini 3D yazıcı kullanarak kopyalayıp biftek ürettiler.

Deney tüpü içinde Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilen et hücreleri, Rus kozmonotlar tarafından yazıcıdan çıkarılarak biftek haline getirildi.

İsrailli gıda teknolojisi şirketi Aleph Farms yeryüzünde ürettikleri hayvan hücrelerini Deney tüpü içerisinde uzaya taşıdıktan sonra yeryüzünden 399 kilometre uzaktaki Uluslararası Uzay İstasyonu’nda üç boyutlu yazıcı ile küçük boyutta bir kas dokusu geliştirdi.

Şirket herhangi bir büyükbaş hayvanın vücudunda doğal olarak yapılan doku oluşumu sürecini taklit ederek geliştirdiği metodu kullandığını açıkladı.

26 Eylül’de istasyonun Rusya’ya ait bölümünde yapılan deneyde üç boyutlu biyolojik yazıcı düşük çekim gücü ortamında kontrollü bir şekilde çalıştırıldı. Gelecekte bu teknolojinin uzay istasyonunda yaşayan insanlara ve tarıma el verişli olmayan ülkelere et sağlanması için kullanılabileceği belirtildi.

Aleph Farms şirketi laboratuvar ortamında üretilen hücrelerden iki hafta içerisinde biftek üretmeyi başardığını açıklamış ama lezzet konusunda kat etmeleri gereken biraz daha mesafe olduğunu duyurmuştu.

Şirketin kurucu ortağı ve tepe yöneticisi Didier Toubia amaçlarının herhangi bir zamanda herhangi bir yerde dış şartlar ne olursa olsun yapay etin üretilebileceğini ispat etmek olduklarını söyledi. Toubia “İhtiyacı olan insanlara, ihtiyaç olan yerde ve zamanda et üretme konusunda güçlü bir çözüm sunma potansiyelimiz olduğuna inanıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Daha Fazla İlgili Makale Yükleyin
Daha Fazla Yük Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Kontrol Edin

GeForce Now Türkiye’de Beta Erişimine Açıldı!

Oyuncuların rüyası gerçek oluyor! Bulut oyun platformu Nvidia GeForce Now Türkiye sunucusu…