Temel Arduno Eğitimi | Ders #5: While Döngüsü

2 dk okuma süresi
5,541

While Döngüsü:

While, Türkçe’ye ‘İken’ veya ‘Olduğu süre boyunca’ olarak çevrilebilir. Arduino, while döngüsüne parametre olarak girilen argüman eğer doğru ise sadece while döngüsü içerisindeki kodları tekrar eder. While dışındaki kodlar ile ilgilenmez.

Bağlantı Şeması:

NOT: Bu şema 3. aşamadaki şema ile aynıdır. Bu yüzden şemadan yardım almadan bağlantıyı kendiniz breadboarda yapmanızı tavsiye ediyorum. Bu sayede pratikliğiniz artmış olur. Fakat her zaman olduğu gibi dirençleri kullanmayı unutmayın

Kodlar:

Loop fonksiyonuna kadar olan kısmı anlatmayacağım çünkü daha önceden anlatmıştım.

Loop fonksiyonunda yine buton_durum değişkeninin içerisine buton pininden okuduğumuz değeri atıyoruz. While döngüsünde ise buton_durum değişkeninin değeri 1’e eşit ise LED’i 50 milisaniye aralıklar ile yanıp söndürüyoruz. En sona koyduğumuz atama kodunun sebebi ise yukarıda bahsettiğim  gibi while komutunun bir kere içerisine girdikten sonra bir kesme veya koşul değişimi olmadığı sürece dışındaki kodlar ile ilgilenmemesi. Eğer sondaki atama komutu olmasaydı while döngüsünün içerisine girip buton_durum değişkeni butondan elimizi kaldırdığımızda tekrardan 0 halini almayacağı için döngü sonsuza kadar devam edecekti. Bu durumu siz de kodlarınızdan sondaki atama komutunu silip gözlemleyebilirsiniz.

while (Koşul) { }

   İpucu: Sisteminizin bir yerden sonra tamamen donmasını isterseniz while(1); komutunu kullanabilirsiniz. Bu komut Arduino’yu tamamen boş bir sonsuz döngü içerisine sokar ve bundan sonra hiçbir değişime tepki göstermez.

While döngüsünün dışında bir de Do-While döngüsü var. Bu döngünün while döngüsünden tek farkı while döngüsünün içerisine girmeden önce her zaman bir işlem yapmasıdır.

 do  {    }

              while (Koşul) {   }

   Yukarıda görüldüğü gibi önce do fonksiyonu içerisindeki işlemler yapılır, daha sonra while döngüsü içerisine girilir (koşul do fonksiyonundan sonra da doğru ise). Bu döngü çok kullanılmadığından ayrıntılı olarak anlatmayacağım.

Daha detaylı bilgi için: https://www.arduino.cc/reference/en/language/structure/control-structure/dowhile/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bir sonraki yazımda For döngüsü ve PWM sinyallerini anlatacağım. Görüşmek üzere!

Daha Fazla İlgili Makale Yükleyin
Daha Fazla Yük Arduino

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Kontrol Edin

Temel Elektronik ve Arduino için PDF

Bu paylaşacağımız PDF bize ait olmayıp tamamen takipçilerimizin faydalanması için siteye e…