
Seri Port Kullanımı ve Debugging:
Debug, Türkçe’ye ‘Hata Ayıklama’ olarak çevrilebilir. Arduino’da kodlarımızı yazarken herhangi bir yerde hata olduğunu farkettiysek ve hatanın ne olduğunu bilmiyorsak debugging işleminden yararlanırız. Arduino’da hata ayıklamanın en iyi yolu bence seri port kullanımıdır.
Seri iletişim, USB (Universal Serial Bus, Evrensel Seri Veriyolu) ile birbirine bağlanan cihazların birbirleri ile iletişim şeklidir. İletişim için 2 pine ihtiyaç duyar. Bu pinler Rx ve Tx pinleridir. Rx, Receive X (X’i al) anlamına gelmektedir. Alıcı göndericiden verileri bu bağlantı ile alır. Tx ise Transmit X (X’i ilet) anlamına gelir ve gönderici alıcıya bu bağlantı ile veri gönderir. Arduino’da da 0 ve 1. Pinler Tx ve Rx etiketleri ile bildirilmiştir. Ayrıca Arduino üzerinde Tx ve Rx etiketine sahip 2 adet LED’de bulunmaktadır. Bilgisayar ile Arduino arasındaki iletişim bu iki pin ile sağlanır. Seri port ekranı ise bu iletişimi kullanan cihazlar arasındaki verileri görüntülemek için kullanılan arayüzdür. Arduino’da bu arayüze IDE üzerinde sağ üstteki ‘Seri port ekranı’ butonu üzerinden erişebiliriz.
Seri iletişimde Baud Rate (İletişim Sıklığı) denen bir birim vardır. Baud bir ölçü birimidir ve saniyedeki veri aktarım oranını gösterir. ‘Bd’ ile gösterilir. Arduino çeşitli hızlarda baudları desteklemektedir. Biz projelerimizde debug işlemi yapmak istediğimizde veya kullanıcıya seri port aracılığı ile bilgi vermek istediğimizde 9600 baud oranını kullanacağız.
Bu kod için herhangi bir bağlantı şemasına ihtiyacımız yok. Sadece kodları Arduino’ya yüklememiz yeterli olacaktır.
Kodlar:
Serial.begin(baud değeri);
Bu komut ile Arduino üzerindeki Seri portu girilen baud değerinde başlatacaktır.
Serial.print(“Sayac Degeri: “);
Bu komut Arduino’ya seri porttan argüman olarak girilen değeri yazdırmamızı sağlar. Eğer bir yazı yazdırmak istiyorsak yazıyı çift tırnak (“ ”) içerisine almamız gerekmektedir.
Serial.println(sayac);
Bu komut ise Arduino’ya seri porttan sayaç değişkeninin değerini yazdırır. Serial.print(); komutundan farkı ise yazdırma işlemi sonlandıktan sonra bir satır aşağıya inmesidir (Ya da enter girdisi göndermesi).
While komutuna ise 5. projede değinmiştik. Kodları yükledikten sonra seri portu açıp sayaç değişkeninin değerlerini görebilirsiniz. Eğer garip değerler alıyorsanız seri port ekranında sağ alt kısımda baud ayarını 9600’e alıp tekrar gözlemleyebilirsiniz. Bir sonraki yazımda break ve continue deyimlerine değineceğim. Görüşmek üzere!