
Karakter Dizileri (Stringler):
Arduino’da birden fazla karakter barındıran değişkenlere karakter dizileri veya String adı verilir. String, “İp” anlamına gelmektedir. Bu ismin verilmesi de karakter dizilerinin bir ip üzerindeki harflere benzetilmesidir. Karakter dizileri genelde bir cümle veya sözcüğün tüm karakterlerine erişim elde etmek için kullanılır.
Kodlar:
İlk olarak içerisinde “Merhaba Dunya” yazılmış, karakterler isimli bir dizi oluşturduk. Daha sonra bu dizinin uzunluğunu barındıracak dizi_uzunlugu değişkenini ve for döngüsünde kullanacağımız sayaca değişkenini oluşturduk.
Setup fonksiyonu içerisinde ilk olarak seri portu 9600 baud hızında başlattık. Daha sonra dizi_uzunlugu değişkeninin içine karakterler dizisinin bayt cinsinden uzunluğunu yazdık.
NOT: Burada dizi uzunluğunu ikiye bölmememizin sebebi her bir karakterin Arduino’da 1 baytlık bir yer kaplamasıdır.
Son olarak for döngüsü ile hem indeks numarasını, hem de bu indekse karşılık gelen karakteri yazdıran bir döngü oluşturduk.
Çıktı:
Seri portta da görüldüğü gibi dizimiz 13 karakter uzunluğunda ve 12 indekse sahip. Her bir indekse karşılık gelen harf ise yukarıdaki gibi.
Kodlar:
Bu kod da karakter dizilerinin başka bir kullanımını gösteriyor. Arduino zaten kendisi karakter dizileri için özel bir değişken tipi oluşturduğundan dolayı bence bunu kullanmak daha kolay fakat seçim sizin. Buradaki tek fark length yani uzunluk komutu. Bu komut da karakter dizileri için sizeof operatörü gibi çalışır ve String veri tipine özel bir komuttur. Karakter dizisinin uzunluğunu almamızı sağlar.
Çıktı: