
Çok Boyutlu Diziler:
Önceki projemizde dizimiz tek boyutlu bir diziydi. Yani indeks olarak sadece bir sayı alabiliyordu. Şimdi ise birden fazla indeks numarası alabilen dizileri inceleyeceğiz.
Koordinat düzleminde her bir noktanın X ve Y uzaklığı vardır. Bu uzaklıkların kesiştiği yer o koordinata özel bir noktayı temsil eder. Çok boyutlu dizilerde de durum bu şekildedir. İki indeks numarasının çakıştığı yerdeki sayılar ile işlem yapılır.
Kodlar:
İlk olarak degerler dizimizin x ve y uzunluklarını tutacak 2 değişken oluşturup içlerine 3 değerini yazdık. Daha sonra iki boyutlu bir dizi oluşturduk. Bu dizi içerisinde 3 adet küme barındırıyor ve her bir küme içerisinde 3 eleman var.
Burada önemli olan her bir kümenin birbirinden virgül ile ayrılması ve son olarak tüm kümelerin bir küme parantezi içerisine alınmasıdır.
Daha sonra for döngülerimiz için birer x ve y sayaçları oluşturduk. Setup fonksiyonunda seri portu başlattık. İlk for döngüsünde y_sayac değişkenine 0 atadık ve y_sayac değişkeninin değeri, y_uzunlugu değişkeninin değerinden küçük olduğu sürece altındaki for döngüsünü bir kere çalıştırmaını son olarak y_sayac değişkeninin değerini bir arttırmasını söyledik.
Aynı işlemi bir de x_sayac değişkeni için yaptırdık ve son olarak seri porta elde ettiğimiz değeri yazdırdık.
Çıktı:
Seri portta da görüldüğü gibi değerler değişkeninin elemanlarını baştan sona doğru teker teker yazdırdık. Siz de değerleri değiştirerek kendiniz gözlemleyebilirsiniz. Bir sonraki yazımda String’lerden bahsedeceğim. Görüşmek üzere.