Temel Arduino Eğitimi | Ders #12: Çok Boyutlu Diziler

2 dk okuma süresi
4,570

Çok Boyutlu Diziler:

Önceki projemizde dizimiz tek boyutlu bir diziydi. Yani indeks olarak sadece bir sayı alabiliyordu. Şimdi ise birden fazla indeks numarası alabilen dizileri inceleyeceğiz.

Koordinat düzleminde her bir noktanın X ve Y uzaklığı vardır. Bu uzaklıkların kesiştiği yer o koordinata özel bir noktayı temsil eder. Çok boyutlu dizilerde de durum bu şekildedir. İki indeks numarasının çakıştığı yerdeki sayılar ile işlem yapılır.

Kodlar:

İlk olarak degerler dizimizin x ve y uzunluklarını tutacak 2 değişken oluşturup içlerine 3 değerini yazdık. Daha sonra iki boyutlu bir dizi oluşturduk. Bu dizi içerisinde 3 adet küme barındırıyor ve her bir küme içerisinde 3 eleman var.

Burada önemli olan her bir kümenin birbirinden virgül ile ayrılması ve son olarak tüm kümelerin bir küme parantezi içerisine alınmasıdır.

Daha sonra for döngülerimiz için birer x ve y sayaçları oluşturduk. Setup fonksiyonunda seri portu başlattık. İlk for döngüsünde y_sayac değişkenine 0 atadık ve y_sayac değişkeninin değeri, y_uzunlugu değişkeninin değerinden küçük olduğu sürece altındaki for döngüsünü bir kere çalıştırmaını son olarak y_sayac değişkeninin değerini bir arttırmasını söyledik.

Aynı işlemi bir de x_sayac değişkeni için yaptırdık ve son olarak seri porta elde ettiğimiz değeri yazdırdık.

Çıktı:

Seri portta da görüldüğü gibi değerler değişkeninin elemanlarını baştan sona doğru teker teker yazdırdık. Siz de değerleri değiştirerek kendiniz gözlemleyebilirsiniz. Bir sonraki yazımda String’lerden bahsedeceğim. Görüşmek üzere.

Daha Fazla İlgili Makale Yükleyin
Daha Fazla Yük Arduino

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Kontrol Edin

Temel Elektronik ve Arduino için PDF

Bu paylaşacağımız PDF bize ait olmayıp tamamen takipçilerimizin faydalanması için siteye e…