
Char, ‘Karakter’ demektir ve içerisinde sadece karakterler barındırabilen bir değişken tipidir. Tutabileceği maksimum veri boyutu 1 bayttır. Karakterler Arduino’da iki adet tek tırnak içerisinde gösterilirler (‘A’ gibi).
Bilgisayar bilimlerinde her bir karaktere karşılık gelen bir sayı vardır. Yani biz klavyeden her bir tuş vuruşu yaptığımızda klavyeden bilgisayara aslında bir sayı gönderiliyor ve bu sayı ekranımıza karakter olarak yansıyor. Bu sayıların yer aldığı tablolardan birisi de ASCII (American Standard Code for Information Interchange – Bilgi değişimi için Amerikan Standart kodu) tablosudur.
Bu tabloda görüldüğü gibi biz klavyeden ‘A’ tuşuna bastığımızda aslında klavyeden bilgisayara 65 sayısı gönderiliyor ve ekranımıza ‘A’ olarak gösteriliyor. Arduino’da da bu durum bu şekilde. Seri porta veri yazdırırken sayı yazdırıp, okurken de sayıları okuyoruz. Daha sonra derleyici bu sayıları bizim anlayacağımız bir dile dönüştürüyor.
Arduino’da char veri tipinde bir değişken oluştururken aynı tam sayılarda olduğu gibi oluşturuyoruz. Tek fark değişken tipine int yazmak yerine char yazmamız.
char değişken ismi = değer;
Bu tabloya bakacak olursak ‘A’ değerini barındıran bir değişken oluşturmanın iki yolu olduğunu görürüz.
char karakter1 = ‘A’;
char karakter2 = 65;
Bu iki değeri de seri porta yazdırdığımızda ‘A’ harfini görebiliriz.
Kodlar:
Çıktı:
Burada da görülebileceği gibi kodları Arduino’ya yüklediğimizde iki adet aynı karakter elde ettik. Siz de isterseniz değerler ile oynayarak farklı seri port çıktıları elde edebilirsiniz. Bir sonraki yazımda dizileri konu alacağım. Görüşmek üzere!
Yazar ile iletişim için: cagriserpin33@muhendisarsivi.com