
Rus hükümeti, ülkedeki Telgraf mesajlaşma uygulamasını engellemek için yasal işlem başlattı.
Roskomnadzor medya düzenleyicisi, bloğu arıyor.Çünkü firma, mesajları şifrelemek için kullanılan şifreleme anahtarlarını devretmeyi reddetti.
Dubai’de bulunan Telegram şirketine, şifreleri teslim etmek için 4 Nisan’a kadar süre verildi.
Şirket, hizmetin oluşturulma şeklinin onlara erişimi olmadığını söyleyerek bu teklifi reddetti.
Rusya’nın ana güvenlik kurumu olan FSB, şifreleri istiyor. FSB,bu şifreler sayesinde gizli mesajları okuyabileceğini ve ülkede oluşabilecek terör saldırılarını önleyebileceğini düşünüyor.
Mahkeme başvurusunda Roskomnadzor;yasal işlemin, Telgraf şirketinin, FSB’nin yasal gereksinimlerine -bilgi dağıtan herhangi bir sosyal medya hesabıymış gibi-uymaması üzerine başlatıldığını açıkladı.
Telegram şirketinin avukatı Pavel Chikov, Rusya’da kullanılan bu uygulamayı durdurmaya yönelik resmi girişimin asılsız olduğunu belirtti.
Pavel Chikov, yaptığı açıklamada: “FSB’nin, uygulama kullanıcılarının yasalara aykırı hareket ettiklerine dair özel görüşmeleri ve bunun hakkındaki konuşmaları, teknik ve yasal olarak yerine getirilemeyen temelsiz ifadelerden ibarettir.” ifadelerini kullandı.
‘BBC Gözünden Analiz’
Telegram, Rus hükümetinin çevrimiçi iletişimler üzerinde daha fazla kontrol sağlamayı amaçladığı en aktif sosyal platformdur.
2016 yılında mevzuatın yürürlüğe girmesinden bu yana, önemli sosyal platformlarla benzer anlaşmazlıklar yaşandı ve platformlar tehdit edildi. Bu durum;mesajlaşma hizmetlerinin yetkililere ,çevrimiçi konuşmaların şifresini çözme yetkisi vermesini gerektirdi.
Buna benzer çeşitli sonuçlar ortaya çıktı.
Youtube, benzer eylemlerde bulunmayı reddetmesine rağmen;İnstagram, bu yılın başlarında, yasal işlem tehdidi altında olan muhalif figür Alexander Navalny’nin belirli yayınlarını kaldırmayı kabul etti.
Twitter, Moskova’dan gelen baskının ardından ülke içindeki Rus kullanıcı verilerini koruyacağını belirtti. Facebook buna benzer talepleri reddetti.
Telegram, uçtan uca şifrelemeyi kullandığını ve bu talebe uymayacağını belirtti .
Rusya yasağı takip edecekse, uygulama tarafından kullanılan etki alanlarını ve IP adreslerini engellemek için bunları internet servis sağlayıcıları (ISP’ler) ile koordine etmesi gerekecektir. Bu yasaklanma, İran’da 2017’nin sonlarında hükümet karşıtı protestolar sırasında da yapıldı.
Ancak, İran’da olduğu gibi bu tür kısıtlamalar, bir kullanıcının özel hizmetinin engellenmediği bir ülke üzerinden kullanıcı verilerini aktarabilen bir sanal özel ağ (VPN) veya proxy sunucusu kullanılarak kolayca atlanabilir.
Telegram şirketi, FSB’nin şifreleri teslim alma talebinden kısa bir süre sonra bu talebe yasal bir itirazda bulundu. Moskova mahkemesi ,geçen ay bu davayı reddetti.
Telegram şirketi, yasal işlem hakkında bir açıklama yapmadı ancak geçen ay kurucusu Pavel Durov, kullanıcılarının özel verilerinin bırakılmayacağını belirtti.
Bir Tweetinde”Telegram, özgürlük ve mahremiyet için duracak” ifadelerini kullandı.
Mesajlaşma uygulaması Rusya genelinde ve Orta Doğu’daki birçok ülkede yaygın olarak kullanılmaktadır.Şirket, 200 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip olduğunu iddia ediyor.