
Çağımızın en büyük sorunu siber suçlar. Büyük firmalar,kamu firmaları, özel şirketler gibi büyük çaplı firmaların hacklenmesi bir yana dursun, artık hackerler kişileri de hedef alıyorlar. Birçoğumuz girdiğimiz siteler ya da indirdiğimiz programlarla hacklenme tehtidiyle karşı karşıyayız. Bilinçli kullanıcılar indirdikleri programları bilgisayarlarına kurmadan önce VirüsTotal gibi sitelerden yararlanarak virüs tespidi yapıyor ve internet sitelerindeki virüslerden korunmak için de virüs programları kullanıyor. Bunlar net çözüm değil ama bu işte henüz çömez olan hackerlardan korunmamızı sağlamakta.
Peki SSM(Siber Suçlarla Mücadele) Bu suçları nasıl Tespit Ediyor ?
Diyelim ki web siteme ait @MuhendisArsivi ‘instagram’ hesabı hacklendi. Bilinçli bir kullanıcı olarak yeni instagram hesabı açmak yerine savcılığa başvurup bu hack işlemini yapandan davacı oldum ve hesabımın iade edilmesini talep ettim. (Evet hepimizin böyle bir hakkı var ve devlet bu hakkımızı aradığımız için bizden herhangi bir para talep etmiyor. )
Bİzim davamıza bakacak olan polis memuru Instagram ile irtibata geçecek ve @MuhendisArsivi hesabına en son giriş yapmış olan kişiye ait IP adresinin isteyecek.
Bizi dolandıran kişi herhangi bir vpn uygulaması kullanmıyorsa problem yok. ip adresi üzerinden dağıtıcılığını üstlenen firma ile görüşüp bilgilerini alır ve olay burda kapanır. Varsayalım ki Hacker, biraz daha uzaman ve VPN uygulaması kullanıyor. Durum böyle olunca elbetteki polislerin eli kolu bağlanmıyor.
Bazı VPN firmaları kullanıcılarının bilgilerini kesinlikle kimseyle paylaşmıyor. Bunun gerekçesiyse kullanıcı hizmet politikası. Bugün büyük firmaları hackleyen kişi-kişilerin yakalanamaması bu yüzden. Ama şahıslarla uğraşan hackerlar beş parasız olmayıp zaten kimse bir instagram hesabının peşine düşmez diye düşünür-ki yanılır- Ücretsiz VPN sitelerinden faydalanır. durum böyle olduğu için ;
polis Instagram‘dan aldığı IP adresinin hangi VPN firmasına ait olduğunu kolaylıkla tespit eder.(Sizde bunu kolaylıkla tespit edebilirsiniz.) Bu adımdan sonra VPN firmasıyla görüşmeğe başlar. VPN firması bu şahsın hangi gerçek Statik IP adresini değil internet hizmeti sunan firmanın o kullanıcıyıa verdiği IP adresini(internet ip adresi) polis ile paylaşır.(sizde buradaki adresten internet firmanıı ve ip adresini görüntileyebilirsiniz.)
Bu adrese de ulaşan Polis, bu sefer dağıtıcı firmasıyla irtibata geçer. Falanca IP adresine ait kulanıcınız siber suçlara bulaşmıştır. Anayasanın bilmem kaçıncı maddesine göre kullanıcının kimlik bilgilerini bizimle paylaşmanız gerekmektedir der ve websiteme ait @muhendisarsivi instagram hesabını hackleyen kişinin TC kimlik numarasına kadar bütün bilgilere ulaşır.
Sonra sayın hackerımızın evine bir tebligat gider. paçalar tutuşur tabi. Bundan sonra artık mahkeme devam eder. 5.000₺’ye kadar manevi tazminat açabilir bizi dolandıran kişinin hürriyet hakkını geçici süreliğine elinden alabiliriz.(hapis cezası.)
Siber suçlarla mücadele bu şekilde oluyor ve başvuran 10 kişiden 9’u olumlu sonuç alıyor.(%88 oranında)
Lütfen bilinçlenelim. hakkımıza saldıran biri-birileri olduğunda hakkımızı savunalım. Bunun olmaması içinde gereken önlemleri alalım. Nasıl önlem alacağınız bilmiyorsanız yorum kısmına belirtin bunun üzerine de detaylı bir yazı yazalım. Bilinçlenin bilinçlendirin..
Sample Name
05/03/2018 at 00:09
nasıl önlem alınır
ishak akdaş
05/03/2018 at 00:11
Merhaba. Sizler için yarın bunun üzerine bir yazı yazabilirim dilerseniz