Pardus

2 dk okuma süresi
2,476

Pardus TÜBİTAK tarafından planlanmasına 2003 yılında başlanmış olup 2005 de yayınlanmıştır.İlk sürümden 2011.2 sürümüne kadar özgün projeleriyle linux tabanlı olup 2013 sürümü ile birlikte Debian tabanına geçmiştir.

2011 yılında Pardus ekibi tasfiye edilmeden önce Pardus projesi kapsamında;

  • PİSİ paket yönetim sistemi
  • ÇOMAR yapılandırma yöneticisi
  • YALİ kurulum aracı
  • MÜDÜR açılış sistemi
  • KAPTAN ilk ayar sihirbazı

başlıca olmak üzere irili ufaklı projeler geliştirilmiştir.Debian sürümüne geçildikden sonra bu projelerden vazgeçilmiştir.Kararlı sürümü 25 Ocak 2013’te “Pardus 2013 Anadolu Parsı” adıyla yayımlanmıştır.Terk edilen eski Pardus projeleri ise gönüllüler tarafından yürütülen Pisi Linux projesi kapsamında sürdürülmektedir.

Pardus İşletim Sistemi, içinde barındırdığı web yazılım ve ofis uygulamalarıyla, programlar için gereken ek maliyetleri de ortadan kaldırıyor. Ücretsiz web tarayıcısı (browser) Mozilla Firefox´un yanında, ofis uygulamaları için oldukça çok tercih edilen başlıca açık kaynaklı ofis yazılımı OpenOffice.org yazılım paketini buna örnek verebiliriz. Bunun yanında üst düzeyde işlevsel ve kullanışlı masaüstü yazılımları, Internet, multimedya, müzik, resim ve görüntü oynatıcılarakadar sayısız özellik de Pardus İşletim sistemiyle sorunsuz ve bütünleşik olarak işlem yürütebilmekte. Ayrıca bu uygulamaları kolayca yapabilmeyi sağlayan eksiksiz Türkçe desteği sunarak, piyasadaki diğer Linux dağıtımlarına göre bir avantaj da sağlıyor. Diğer tüm Linux sürümlerinde Türkçe desteğin bulunmaması ya da yetersiz bulunması sorunu, Pardus´un sistemine dahil ettiği “Türkçe Doğal Dil İşleme Kütüphanesi” ve “Yazım Denetimi Eklentisi Zemberek” yazılımları ile ortadan kalkıyor.

Pardus, 2013 sürümü ile beraber artık bireysel kullanıcılara yönelik resmi bir sürüm yayınlamamakta, Kurumsal, Sunucu ve Fatih projesi sürümü olmak üzere 3 ayrı sürümü yayınlanmaktadır.

Pardus web sayfasına direkt olarak aşağıdaki linkden ulaşabilirsiniz;

https://www.pardus.org.tr/

Ayrıca Pisi Linux adlı Pardusu temel alan yazılım topluluğunada direkt olarak linkden ulaşabilirsiniz; http://www.pisilinux.org/

Daha Fazla İlgili Makale Yükleyin
Daha Fazla Yük Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Kontrol Edin

GeForce Now Türkiye’de Beta Erişimine Açıldı!

Oyuncuların rüyası gerçek oluyor! Bulut oyun platformu Nvidia GeForce Now Türkiye sunucusu…