Mobil Uygulama geliştirmek: Flutter

4 dk okuma süresi
4,894

Masaüstü ve web alanında yazılım geliştirme tarihi mobile nazaran çok eskilere dayanıyor. Buna rağmen mobil çok hızlı gelişmekte ve diğer iki alanı neredeyse sollamış görünmekte.

Android için 2005’te Android,  2007’de IOS  işletim sistemleri çıktı. Android çekirdeğinde linux buluduran tamamen halka açık ve geliştirilebilir bil işletim sistemiyken en büyük rakibi onun hiç bir özelliğini bulundurmamakta. Ne halka açık nede Çekirdekleri birbirine benzer.

 

Asıl konumuz bu iki firmanın doğuşu ve yükselişi değil bu işletim sistemine ait cihazlara nasıl uygulama geliştireceğimiz.

Android, nedendir bilmem java ile çalışmayı tercih etti ve halende java alt yapısıyla uygulama gelştirmekte.  Piyasaya çıktıktan bir müddet sonra Android Studio’yu yayınladı. Artık hemen hemen Tüm Android gliştiriciler  kullanmaya başladı.

IOS,  kendi yazım tarzı olan swift ile devam ediyor. Hala!

Durum böyleyken yazılımcılar bir uygulamayı hem Google Play‘de hemde APP Store’da yayınlamak için her iki platfromda da sil baştan uygulama yazmak zorunda kalıyordu. Buda epey rahatsız eden bir şey.

Durum böyleyken Bir takım uygulamalar bu soruna çözüm olmaya çalıştırlar. c# alt yapısından Xamarin tek kodla Andorid ve IOS için çıktı alabilmemizi sağlıyordu. Aynı işe yarayan Unity gibi programlarda çıktı. Fakat tüm bunlar Bu alandaki açlığı bitiremedi ki Facebook kendi yazdığı React‘ı tanıttı. React bu alana tam olarak bir devrim getirdi ve kısa sürede arkasındaki güçten midir bilmem ilk sıraya oturdu. Bu yıl Github’ta en çok bahsedilen uygulama unvanını aldı. React,  birincilik koltuğunu hala korumakta.

Genel durum böyleyken Google,  2011 yılında kendi dili olan DART’ı yazdığını ve asıl yöneldikleri alanın web olduğunu büyük heyecanla duyurdu. Bu yılın başında ise bana göre mobilde bir devrim olacak olan  Flutter’ı tanıttı. ‘Aslında her şey bir Widget’ diyor Flutter. Mobil uygulama geliştirme mantığını tamamen değiştiren Flutter çok heyecan verici bir giriş yaptı. Geçtiğimiz günlerde (11 mayıs 19)  flutter ile web geliştirilmes için çekirdek yapısının değiştirildiği, artık flutter ile web sitede yapılabileceği açıklandı.

 

Flutter tek bir kod parçacığı ile hem Android hem de ios çıktısı veridiği için Native kategorisine girmiyor. Ama hibrit konusunda bana göre en iyisi Flutter. Yazılan kodların android ve ios’taki çıktısı o kadar okunabilir ki bazen acaba Native mi diye düşünmüyor değilim. Bunun yanısıra yeni olmasına karşın çok hızlı bir şekilde büyüyor. Bunun nedeni arkasında bir dev olan Google’ın olmasıda olabilir başka nedenlerde.

Kulanılan dil
Flutter Dart dilini kulanırken React, JavaScript kullanır.
Dart’tan yukarıda bahsetmiştik. (Adamlar öğrenmesi en kolay dil olarak nitelendiriyorlar. Bence Yapay zekası ençok geliştirilmiş dil.) JavaScript’in tanıtıma bile ihtiyacı yok.
Bir Uygulamanın Geliştirme Süresi:
Kararlılık açısından, her ikisi de köklü teknoloji toplulukları tarafından yönetildiği için önemli bir fark yoktur.Fakat detaya girersek Flutter burun farkıyla öne geçiyor. Yan sanayi hiçbir widget kullanmıyor ve bütün widgetları kendine özgün.
Bir Uygulamanın Geliştirme Süresi:
Dile hakimiyetinize ve yaptığınız projeye bağlı birazda. Flutter henüz çok yeni bir framework React ise en çok kaynağa sahip uygulama. Fakat kaynağı nasıl kullanacağınızı bilmezseniz pekte faydası olmaz. Netice olarak bunu hesaplamak oldukça zor. Kanaatim React’ta daha hızlı bir iş çıkacağı yönünde.

Şuraya sahibinin Türk olduğu ilk flutter forum sitesini de bırakmak istiyorum. Umarım yazımız yararlı olmuştur.

Birdahaki makaleye kadar görüşmek ümidiyle.

Daha Fazla İlgili Makale Yükleyin
Daha Fazla Yük Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Kontrol Edin

GeForce Now Türkiye’de Beta Erişimine Açıldı!

Oyuncuların rüyası gerçek oluyor! Bulut oyun platformu Nvidia GeForce Now Türkiye sunucusu…