Kadın Susar! Susturulur! Sen Susma!

4 dk okuma süresi
2,266

Kadir Has Üniversitesinde yapılan Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırmasına göre kadınların en büyük toplumsal sorunu şiddet! Son 3 yıldır her yıl 1200’ün üzerinde farklı katılımcıyla yapılan algı araştırmasına göre şiddet, açık ara farkla kadınların en büyük sorunu sıralamasında birinci sırada yer alıyor. 2018 yılının ocak ve şubat aylarında yapılan araştırmada katılımcıların %61’i şiddeti toplumda yaşadıkları en büyük sorun olarak gösterirken bu oran 2016 yılında %53 olarak belirlenmişti.

2012 yılında 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un yürürlüğe girmesiyle evli olmayan kadınlara da koruma talebinde bulunabilme hakkı tanınmıştı. Adalet Bakanlığının verilerine göre yasanın yürürlüğe girdiği ilk yılda koruma talebinde bulunan kadınların sayısı 5 kat arttı!

Söz konusu kanunun amacı; fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi bulunan tüm kadınların ve aile bireylerinin korunmasını sağlamak. 6284 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle geçerliliğini yitiren 4320 sayılı kanun ise sadece medeni hali evli sayılan kadınları koruma altına alıyordu!

Ancak 6284 sayılı kanun kapsamında yapılan koruma talepleri artsa da dava kabul oranları düşüş gösteriyor! 2010 yılında %91,5 olan dava kabul oranı 2017’ye gelindiğinde %10’a yakın oranda gerileyerek %82,2’ye düştü! Mahkemeler altı aya kadar kadına koruma verebilecekken son birkaç yılda bunun iki aya kadar hatta bazı davalarda 15 güne kadar düştüğü gözlemlendi. Bu düşüş ne yazık ki Türkiye’de kadına bakış açısını ortaya koyuyor ve kadını birey olarak görmeyen bir zihniyet olduğunu gösteriyor!

2018 yılının ilk 10 ayında en az 203 kadın erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdi! Aile Ve Sosyal Çalışmalar Bakanlığının 2014 yılında Hacettepe Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü kadına şiddet araştırması sonucunda ülkedeki kadınların 1/3’ünün fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kaldığı belirtilirken araştırma kadınların sadece %11’inin bunu resmi kurumlara bildirdiğini gösteriyor. Üstelik bu oran sadece evli kadınlar için geçerli! Dolayısıyla şiddete maruz kalan kadınların sayısının araştırmalar sonucu elde edilen resmi kayıtlarda belirtilen oranlardan çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Peki biz tüm bu şiddet vakalarının kaçından haberdarız? Şiddet gören kadınların sayısı ve çektikleri acı sosyal medyaya yansıdığı kadarıyla sınırlı değil! Kayıtlara geçmeyen yüzlerce kadın ölümle ve/veya ailesiyle tehtid edilerek susturuluyor! KADIN SUSAR! SEN SUSMA! Toplumca “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın” ’ı oynamayı çok iyi biliyoruz! Sokakta eşine şiddet uygulayan birini gördüğümüz zaman kadına yardım etmek yerine ya izlemekle ya da olaylara karışmamak için hemen uzaklaşmakla yetiniyoruz. Olay sosyal medyaya yansıdığı zaman olay yerinde üç maymunu oynamamış gibi kınayıcı paylaşımlar yapıyoruz zaten sosyal medyaya yansımayan olay da ertesi gün unutulup gidiyor ve kadın ömür boyu çektiği şiddetle baş başa kalıyor!!

 

“Bir gün başıma bir şey gelirse yardıma koşan olmaz ama videom veya fotoğrafım olacağından eminim!”

Kadına şiddet ve kadın cinayetleri sorunu sadece; videolar, haberler sosyal medyaya yansıdığı gün/hafta boyunca gündemimizde olmamalı! Erkek şiddetine maruz kalan kadınların oranı azalana kadar hatta tamamen bitene kadar gündemimiz; yerli otomobiller, karşıdan karşıya geçen kadına yol veren, ülkemizin koca yürekli vatandaşı, her ilde yapılan camilerin sayıları veya herhangi bir sosyal medya fenomeni değil sadece şiddeti azaltmaya yönelik nasıl çalışmalar ve ne gibi kanunlar yapabiliriz olmalı! Ülkece tek bilek tek yürek olmamız gereken en önemli konu şuan bu!

Daha Fazla İlgili Makale Yükleyin
Daha Fazla Yük Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Kontrol Edin

GeForce Now Türkiye’de Beta Erişimine Açıldı!

Oyuncuların rüyası gerçek oluyor! Bulut oyun platformu Nvidia GeForce Now Türkiye sunucusu…