
Önde gelen AI uzmanları, silah üreticisi Hanwha Systems ile bir ortaklık kurarak, yapay zeka üzerine çalışan bir Güney Kore üniversitesini boykot etti.
30 ülkeden 50’den fazla AI araştırmacısı, silahlar için yapay zeka geliştirmeye yönelik planları hakkındaki endişelerini dile getiren bir mektuba imza attılar.
Buna karşılık,üniversite, projelerinin otonom ölümcül silah geliştirmeye yönelik olmadığını belirtti.
BM toplantısında katil robotlar hakkındaki görüşmelerde boykot, başta gelen konular arasında.
Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (Kaist) başkanı Shin Sung-Chul’un yaptığı açıklamalar şöyle: “Kaist’in, insani saygınlıktan yoksun, otonom silahlar da dahil olmak üzere, insan onuruna karşı hiçbir araştırma faaliyeti yürütmeyeceğini bir kez daha teyit ediyorum.”
“Kaist, yapay zeka da dahil olmak üzere tüm teknolojilerin uygulanmasında etik kaygıların farkında.”
Shin Sung-Chul açıklamasının devamında,üniversitenin projesinin “verimli lojistik sistemler, insansız navigasyon ve havacılık eğitim sistemleri” için algoritmalar geliştirmeye odaklandığını belirtti.
Katil Robotları Durdurma Kampanyasına başkanlık eden Profesör Noel Sharkey, mektubu imzalayan ve üniversitenin yanıtını memnuniyetle karşılayan kişiler arasında.
Noel Sharkey’in yaptığı açıklamalar şöyle:
“Kaist cumhurbaşkanından, otonom silah sistemlerinin geliştirilmesinde yardımcı olmayacaklarını açıkça belirten bir mektup aldık.”
“Mektuba imzasını atanlar, boykotu kaldırmadan önce Kaist ve Hanwha arasındaki ilişkiyi tartışmak için biraz zamana ihtiyaç duyacaklar.”
Boykot kaldırılıncaya kadar, akademisyenler Kaist’in herhangi bir koluyla işbirliği yapmayı reddedecekler.
‘Pandoranın Kutusu’
Gelecek hafta Cenevre’de, Birleşmiş Milletler’in 123 üye ülkesi, bu milletlerden 22’sinin bu tür silahlar üzerinde açık bir yasağı talep etmesiyle, ölümcül otonom silahların ya da katil robotların oluşturduğu zorlukları tartışacak.
Kaist’e gönderilen mektupta,Birleşmiş Milletler’in, uluslararası güvenliğin otonom silahlar tarafından tehdit edildiğini tartıştığı zamanlarda; Kaist gibi prestijli bir kurumun, silahlarını geliştirmek için silahlanma yarışını hızlandırdığı görülüyor.
Eğer bu silahlar geliştirilirse, savaşta üçüncü bir devrim oluşturacaklar. Savaşın daha hızlı ve daha büyük ölçekte savaşılmasına olanak verecekler. Terör operasyonlarında da kullanılma potansiyeline sahipler.
Despotlar ve teröristler bu silahları, bütün etik değerleri göz ardı ederek masum insanlara karşı kullanabilirler.
Güney Kore’nin,Kuzey Kore ile sınır devriye robotlarından oluşan bir ordusu zaten var. Samsung SGR-A1, otonom modda değiştirilebilen bir makineli tüfek taşıyor, ancak şu anda insanlar tarafından kamera linkleri ile çalıştırılılabiliyor.