Google ve Yandex Trafik Nasıl Çalışır ?

6 dk okuma süresi
3,765

Yola çıkmadan önce bir çoğumuz ilk önce navigasyondan GPS (Global Positioning System = global pozisyon sistemi) gideceğimiz yeri kontrol ederiz. ‘Hangi yolda trafik daha az?‘  Bu hizmeti kullanmak hayatımızı kolaylaştırır ve %90 doğru sonuçları verir. Buraya kadar sıkıntı yok. Peki Google ve Yandex bu bilgileri nereden biliyor? Her sokak başında bir çalışanı yok ya!

Hepimizin aklına bu gelmiştir. Cevabını tam olarak bilmememize karşın bu olay ile ilgili çok sağlam 3 teori var. Gelin hep beraber 3’ünü de inceleyelim, hangisi daha mantıklı siz karar verin.

1) Verileri Akıllı Cihazlarımız dan alınması

ilk tahminimiz Dev firmaların bu bilgiler için bizim akıllı cihazlarımız dan faydalanması. Tıpkı akıllı asistanların geliştiricilerin akıllı asistanları geliştirirken bizim sorduğumuz sorulardan yararlanması gibi. Gelin biraz daha olayı açalım

Google haritalar için konum bilgisi verinizi etkinleştirmişseniz, sürekli olarak Google’a konum bilgisi yolluyorsunuz demektir. Bu sayede şirket nerede olduğunuzu, bulunduğunuz yerden başka bir yere ne kadar hızla gittiğinizi biliyor. Bir yolu ne kadar sürede gittiğinizi öğrendikten sonra bu yolda giderken kaç km hızla gittiğinizin öğrenilmesi de basit formüllerle öğrenilebiliyor. Elbette bu durum sadece hareket halindeykengeçerli değil. Hareket etmediğiniz durum ve konumların da bilgisi yine Google tarafından depolanıyor. Belirli aralıklarla hızınızın artıp azalıyor olması da elbette Google’ın gözünden kaçmıyor. (Alıntı)

Bu olay beni ziyadesiyle ürkütüyor. Düşünsenize attığınız her adım kayıt altına alınıyor ve konuştuğunuz her şey tüketiciye uygun reklam(!) amacıyla kayıt altına alınıyor. Bildiğiniz üzere Google Nabza göre şerbet mantığıyla sizin ilgi alanlarınızı kayıt altına alıyor, bu kayıtlara göre karşınıza reklam çıkarıyor. Bu amaçla sadece ziyaret ettiğiniz siteleri değil konuştuğunuz konuları da kayıt altına alıyor. Bununla ilgili YouTube’tan bir kaç video izlemenizi tavsiye ediyoruz. Konunun çok dışına çıktım yine.

Gelelim bir başka teoriye.

2) Google  Waze Uygulamasını Kullanıyorlar

Biraz bu uygulamadan bahsedelim.

günümüzde yaygın olarak kullanılan teknolojilerin birşeşmesiyle  ortaya çıkan, GPS özelliğine sahip cihazınızda düzenli olarak hız bilgilerinizi, konumunuzu ve ilave olarak sizin istediğiniz şeyleri de ekleyip bunları Google’a paylaşması için gönderiyorsunuz(siz sadece uygulamayı indiriyorsunuz. Geri kalanı içinden çıkılmayan algoritmalar yapıyor.)
İlk teoriye yakın olmasına karşın legal bir yol.

3. teori de biraz daha detay ve renkli bir teori.

3) Şehrin Kilit Noktalarına Konulan Kameralar ve Yine GPS

Ülkemizde en çok kullanılan Yandex’in bu hizmeti hayatımızın hemen hemen her gününde milyonlarca vatandaşlarımız tarafından kullanılmaktadır. Buna benzer bir çok uygulama var; şehirlere özel trafik uygulamaları (Istanbul için IBB , Ankara için EGO  vs. ) Google ve Yandex map, Yogunlukharitasi , Cep Trafik ve daha birçoğu.

Ama en çok tercih edilen Google ve Yandex Trafik. Bütün yazımızda Google üzerinden örneklendirme yaptık. Bu yazımızda Doğrudan Yandex Trafiğin çalışma mantığını inceleyelim.

Fotoğraf ne demek istediğimizi özetliyor. 

Yandex öncelikle şehirlerin kilit noktalarındaki cadde ve sokak başlarına kamera/kameralar yerleştiriyor. Bu kameraların güvenlik kameralarından pek bir farkı yok. Bütün iş arkaplan da. Bunların dışında da belirli yerlere Dedektörlü kameralar yerleştiriliyor. Bu kameralar merkezde bulunan operatörün bilgisayarına bilgiler gönderir.İki kamera arasındaki mesafeyi ölçer, bu mesafe aralığını araçlar ne kadar zamanda ve kaç hızla geçiyorlar gibi bilgileri işler.Buna göre haritadaki trafik akışı farklı renklerle işaretlenir, yani trafik açıksa yol yeşil renkli, trafik akıcı ise yol sarı renkli ve eğer trafik sıkışıksa veya kapalıysa yol rengi kırmızı olur.

Ama bu tür bir fiziki takip, tahmin edebileceğiniz gibi hem çok zor, hemde çok maliyetli. Şehirlerin bütün sokaklarına kamera yerleştirmek gibi lüksü yok bu şirketlerin. Onun için ikinci bir o kadar önemli ve bir o kadar maliyeti düşük bir veri toplama aracı ise biziz.

Android cihazlarına yüklediğiniz navigasyon uygulamarı GPS özelliği açık her telefonda  biz istesek te istemesek te a noktasından b noktasına gidiş hızımızı ve süremizi veri tabanına yükleyip bu bilgiyi tüm dünya ile paylaşıyor. Bu sayede oradan geçecek kullanıcılar oraya ait yol bilgilerine erişebiliyor. Peki hata olma olanağı yokmudur? Vardır…Nasıl? Mesela köprünün üzerindeki trafik, ama bu trafiği umursamayan bisikletli kullanıcılar da olabilir. O zaman bisikletlerin verileri araçların verilerinden daha fazla olursa, bilgisayar çoğunluğu dikkate alır ve o köprüde trafik yoktur, yani yeşil renkle işaretler ve sizi yanıltır. 🙂 Ama ne güzel ki ülkemizde araç kullanıcılarına istinaden bisiklet kullanıcıları daha az, değil mi?

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? yorumda belirtebilirsiniz

Daha Fazla İlgili Makale Yükleyin
Daha Fazla Yük Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Kontrol Edin

GeForce Now Türkiye’de Beta Erişimine Açıldı!

Oyuncuların rüyası gerçek oluyor! Bulut oyun platformu Nvidia GeForce Now Türkiye sunucusu…