
Göbeklitepe yakınlarında bulunan Monolit daha sonra aniden kaybolmuştu. Sırrı çözüldü! Monolit, Milli Uzay Programı’nın tanıtımını yapıyor!
Göbeklitepe Yakınında Kaybolan Monolit
Geçtiğimiz günlerde Göbeklitepe civarında bir monolit bulundu. Eğer monolitin ne olduğunu bilmiyorsanız öğrenmek ve hakkındaki diğer detaylara ulaşmak için tıklayınız. Bulunan monolitin başına güvenlik ekipleri yerleştirilmişti ancak bu sabah alınan haberlere göre monolit ani ve gizemli bir şekilde ortadan kayboldu! Herkes ne olduğunu anlamaya çalışırken pek çok farklı spekülasyonlar üretildi. Asıl bilgi ise az önce elimize ulaştı.
Üzerinde Göktürkçe “Ay’ı görmek istiyorsan gökyüzüne bak” yazılı olan monolit aslında Milli Uzay Programı’nın tanıtımı için kasten yerleştirilmiş!
Milli Uzay Programı ve Göbeklitepe Monoliti
Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Uzay Programı hakkında konuşurken akıllarımızdaki soruları silmemize yardımcı oldu. Yaptığı açıklamada ise “Milli Uzay Programımızı, bugünlerde meşhur olan sloganıyla tüm dünyaya ilan ediyor ve diyorum ki: Gökyüzüne bak, ayı gör.” ifadelerini kullandı. Ortada bir gerçek var ki bu söz Göbeklitepe monoliti üzerinde yazılı olan cümlenin çok benzeri.
Milli Uzay Prgoramı’nın Bilinen Detayları
Yapılan açıklamalardan Milli Uzay Ajansı’nın 10 yıllık geleceğe yönelik bir planının olduğunu anlıyoruz. Bu plan dahilinde,
- 2021 yılında Türksat 6A yörüngeye yerleştirilecek!
- Yine 2021 yılında Göktürk-3 uzaya fırlatılacak ve bu sayede milli bir uyduyla birlikte yüksek çözünürlüklü görüntüler elde edebileceğiz.
- Türkiye, kendi üretmiş olduğu uydulardan elde ettiği bilgiyi diğer uzay sistemleri için kendi lehine kullanacak.
- Erzurum’da Doğu Anadolu Gözlemevi kurulacak ve bununla birlikte ilk kızılötesi teleskop devreye alınmış olacak.
- Cumhuriyetin 100. yılına özel Ay’a milli roketimizle sert iniş yapacağız! Uzay aracının milli yörüngeye girmesi için yapılacak ilk atış uluslararası iş birliği ile gerçekleşecek
- Yapılan ilk iniş ile toplanan veriler sonrası 2028 yılında yapılacak yumuşak iniş ile Ay’da bilimsel çalışmalar yapacağız!
- Bu çalışmaları yapmak için gönüllü bir kişi seçilecek ve gerekli astronotluk eğitimleri verilecek.
- Uzaya erişim sağlamak için bir “Uzay Limanı” kurulacak.
Bu gelişmelerin yanında ODTÜ ile ortak çalışılarak “Uzay Teknoloji Geliştirme” bölgesi kurulmaktadır. Bu bölge aynı zamanda Türkiye Uzay Ajansı’na ev sahipliği yapma niteliği gösterecektir. Bu emeller doğrultusunda Türkiye’de uzay sanayii ekosistemleri üretilmeye başlanması ve uzayda uluslararası bir ülke olunması hedeflenmektedir. Böylelikle Türkiye geleceğe yönelik hem ticari hem de bilimsel yatırımlar yapabilecektir.
Gelişmelerin önemli bir kısmını sizlere aktarmış bulunmaktayım. Dahası için bizlerle kalın. Yorumlarda buluşmak üzere!