
Facebook, hastanelerden hasta verilerini toplamaya ve kullanıcı bilgileriyle eşleştirmeye yönelik planları durdurdu.
Facebook,tartışılan bu fikrin kaldırılmasını onayladı,ama işlemler, şirketin gizlilik krizini ele alması üzerine duraklatıldı.
Facebook, milyonlarca insanın verilerinin politik danışman Cambridge Analytica ile uygunsuz bir şekilde paylaşılmasının ardından sert bir eleştiriye ve incelemeye maruz kaldı.
Şirket,henüz herhangi bir sağlık kaydı almadığını açıkladı.
Hastane eleştiriye maruz kalan bu veri paylaşımı teklifi, CNBC muhabiri Christina Farr tarafından farkedildi.
Plana aşina olan iki kişinin, Facebook’un hastanelere, Stanford Tıp Okulu ve Amerikan Kardiyoloji Koleji gibi sağlık kurumlarına anonimleştirme şartıyla yaklaştığını muhabire anlattığı ortaya çıktı.
Açıklamalara göre plan, hastanın yaşı, reçetesi ve hastane ziyareti sayısı gibi sağlık kayıtlarını almak ve Facebook verilerine bağlamaktı.
Facebook, araştırma projesinin, birleştirilmiş verilerin hasta bakımını iyileştirip iyileştiremeyeceğinin belirlenmesi üzerine çalışıyor.
Örneğin, Facebook verileri,bir hastanın çok fazla mesaj almadığını böylece çok fazla arkadaşının olmadığını ortaya çıkarabilir. Böylece, onları evde tedavi etmek üzere bir hemşireye ihtiyaç olduğunu belirleyebilir.
Ayrıca bir hastanın İngilizce konuşamadığını belirleyebilir ve hastanenin kişinin bakımını üstlenmesi gerektiğine ilişkin verileri toplayarak hastaya yardımcı olabilir.
CNBC’ye verilen bir bildiride Amerikan Kardiyoloji Koleji’nden Cathleen Gates, daha fazla bilimsel araştırmada anonimleştirilmiş verilerin kullanılmasına ilişkin Facebook ile görüşmelerde bulunulduğunu belirtti.
Facebook, çalışmanın planlama aşamasından geçmediği ve henüz kimsenin verilerinin alınmadığı, paylaşılmadığı veya analiz edilmediği açıklamasını yaptı.
Facebook yaptığı başka bir açıklamada, geçen ay, bu tartışmaları durdurma kararı aldığını, böylece insanların verilerini korumak için daha iyi bir iş yapmak da dahil olmak üzere diğer önemli çalışmalara odaklanabileceğini belirtti.