Facebook, Kullanıcılarına Güvenilirlik Puanı Veriyor

5 dk okuma süresi
2,659

Facebook, kullanıcılarından bir kısmını güvenilirlik ölçeğinde puanlamaya başladığını duyurdu.

Washington Post , Facebook’un bu sistemi geçtiğimiz yıl geliştirdiğini duyurdu.

Teknoloji firması, platformda yanlış haberlerin raporlarına yardımcı olmak için geliştirildiğini, ancak puanın nasıl hesaplandığını veya kullanım sınırlarını açıklamayacağını bildirdi.

Eleştirmenler, kullanıcıların puanlarını elde etmek için belirgin bir yolu olmadığından endişe duymaktadır.

BBC, şu anda sadece Facebook’un yanlış bilgilendirme ekibinin ölçümden yararlandığını duyurdu.

Bununla birlikte teknik firma, bir itibar puanı olarak nitelendirilen araca itiraz ettiğini belirtti.

Sözcü, “Facebook’u kullanan insanlar için merkezi bir ‘itibar’ skorumuzun sadece yanlış olduğunu ve Washington Post’taki manşetin yanıltıcı olduğunu düşünüyoruz.

Gerçekte yaptığımız şey: kullanıcıları, haberleri rastgele bir şekilde sahte olarak işaretlemek ve sistemi denemeye çalışmak için bir süreç geliştirmek.

Bunu yapmamızın sebebi, yanlış bilgilendirmeye karşı mücadelenin mümkün olduğunca etkili olmasını sağlamaktır.”

 

Olgu Kontrolü

Washington Post’un raporu, Facebook’un yönetmenleri Tessa Lyons’la platformun “sahte haberlere” karşı verdiği savaş hakkındaki röportajına dayanıyordu.

Raporda , 2016 yılında başlatılan ve Facebook kullanıcılarının yanlış olarak işaret ettiği yayınların, insanların haber akışlarında daha düşük görünüp görünmeyeceklerine karar vermek üzere üçüncü taraf kuruluşlara gönderildiği bir gerçek kontrol şemasının geliştirilmesi için geliştirildiğini belirtti.

Sistemi daha verimli hale getirmek için, ekibinin hangi muhbirlerin kendilerinin güvenilir olduğunu bilmek istediğini açıkladı.

“İnsanlar genellikle sadece aynı fikirde olmadığı şeyleri bildiriyorlar” diyen Lyons, sistemin, kullanıcılara sıfır ile bir arasında puan verdiklerini dile getirdi.

BBC, bu sistemin kısmen yanlış haber raporlarını bağımsız olgu kontrollerinin nihai kararlarıyla ilişkilendirerek hesapladığını tahmin etmektedir.

Dolayısıyla, kanıtlanmış tek bir şikayette bulunan bir kişi, çok fazla şikayette bulunan birinden daha yüksek bir puan alır, bu nedenle sadece bazılarının haklı olduğu tespit edilir.

Ancak Washington Post, Bayan Lyons’ın, sistemin nasıl çalışacağı konusunda kötü kullanıcıları devirmek için başka hangi sinyallerin kullanıldığını söylemeyi reddettiğini belirtti.

‘Otomatik ve opak’

Facebook, kullanıcılarını özel olarak puanlayan ilk teknoloji firması değildir.

Uber, müşterilerine her sürücünün verdiği notlara göre uzun zaman önce puanlama sistemi oluşturmuştur. Ancak asıl olarak, müşterilerin bilgileri kendi uygulaması aracılığıyla kullanıma sunmadan önce güvenlik derecelerini öğrenmek için isteklere e-posta göndermeleri gerekiyordu.

Twitter kurucu ortağı Ev Williams , 2010 yılında, hangi üyelerin takip etmesini önerdiği konusunda kullanıcılara gizli bir “saygı puanı” verdiğini belirtti.

Bunun dışında Çin devleti, vatandaşlara çevrimiçi ve çevrimdışı davranışlarının bir karışımını temel alan bir “sosyal kredi” puanı verdikleri bir sistemi yönetmektedir.

Ancak bir uzman, Facebook’unotomatik ve opak” bir puanlama sistemi kullanmasının özel endişeler yarattığını söyledi.

Oxford İnternet Enstitüsünden Dr. Bernie Hogan, “Facebook’un bazılarının çok şüpheli, mütevazı veya başkalarını kasten yanlış bilgilendirdiğini düşünerek, kullanıcılarının güvenilirliğini değerlendirmek istememesi şaşırtıcı değil” dedi.

Privacy International’daki bir avukat olan Ailidh Callander, “Bu, Facebook’un insanların verilerini verinin kullanılmasını beklemeyecek şekilde kullanmalarını sağlayan bir başka örneğidir, bu da insanların Facebook’a olan güvenini daha da zayıflatmaktadır” dedi.

Facebook sadece bazı zor konuları öğrenmeli ve kullanıcıların verilerini nasıl kullanacaklarını ve kararlarını alacakları konusunda şeffaf ve hesap verebilir olmalıdır.”

Puanlama sisteminin AB vatandaşlarına uygulanıp uygulanmadığı henüz netleşmedi.

Ancak Facebook’un yeni yürürlüğe giren Genel Veri Koruma Yönetmeliğine (GDPR) uyması gerekiyor.

İngiltere Bilgi Komisyonu Başkanlığı’nın sözcüsü, “Yeni veri koruma yasaları kapsamında, İngiltere ve AB’deki insanlara hizmet sunan kuruluşlar, kişisel bilgilerin nasıl kullanıldığı ve nelerin tutulduğu konusunda kullanıcılara karşı hassas olmalıdır.” Dedi.

“Söz konusu hassas nokta, verilerin sahne arkasında nasıl işlendiğini, nasıl biçimlendiğini ve algoritmaları bu işleme yönlendirmek için nasıl çalışacağını içermelidir.”

Daha Fazla İlgili Makale Yükleyin
Daha Fazla Yük Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Kontrol Edin

GeForce Now Türkiye’de Beta Erişimine Açıldı!

Oyuncuların rüyası gerçek oluyor! Bulut oyun platformu Nvidia GeForce Now Türkiye sunucusu…