
Çoğu bilgisayar kullanıcısı artık windows’u ve mac os’u kullanmaktan bitap durumda. Sebebiyse çoğu kişi için aynı.
Ya Özgür olmamasından şikayetçidirler ya hızından ya da güvenilir olmamasından.(Son seçenek daha çok windows için.)
İşte böyle şikayetlere Linux dağıtımları zannıma sağlam bir cevap veriyor. ‘Arkadaş ben rakiplerime göre hem daha hızlıyım hem sizi özgür bırakıyorum hem de istediğiniz kadar güvenilirim.’ diyor linux dağıtımları.
Bana göre linux, diğer işletim sistemleriyle kıyaslanmamalı. (Evet o kadar iyi.)
Bildiğiniz gibi birçok linux dağıtımı var. bunların arasında hangisi en iyi diyemeyiz. Çünkü en iyi olanı size kullanım olarak en yakın olanıdır. Onun yerine en iyi linux dağıtımlarını ele aldık.
1. UBUNTU
40 milyondan fazla kullanıcısı ile oldukça popüler olan Ubuntu, Linux evrenine girmek isteyenlerin ilk tercihlerinden biri oluyor. Türkçe dil desteği ile de dikkat çeken Ubuntu, Debian dağıtımının temelleri kullanılarak geliştirildi. Özgür yazılımlara verdiği destek ile de Ubuntu birçok kullanıcı tarafından sevilerek kullanılıyor.
Daha Detaylı bilgi için : goo.gl/1kAbLr
2. LİNUX MİNT
Debian ve Ubuntu’nun temel alındığı Mint, şık tasarımı ve kolay kullanımı ile tercih edilen dağıtımlar arasında yer alıyor. Ubuntu’dan farkı ise isteğe bağlı olarak Java, Adobe Flash, DivX ve benzeri ortamların kurulum dosyalarını barındırması. Hızlı, güvenilir ve şık olmasının yanı sıra performansı ile de bilgisayarınızı daha verimli kullanmanızı sağlar. Giriş seviyesi için kesinlikle denenmesi gereken bir dağıtım. Daha detaylı Bilgi için : goo.gl/9aXYRH
3. STEAM OS
Steam Machine isimli oyunlar üzerine odaklanmış cihazlar üzerinde kullanılmaya başlanan Steam OS, Debian Jessie olarak bilinen Debian 8’in mirasını taşıyor. Konsol rahatlığını PC donanımına taşıyan Steam Machine, Netflix ve Spotify gibi servislerin de desteğini alarak tam bir keyif cihazına dönüşmekte. Steam OS kendini oyunların ellerine bırakmak isteyenler için iyi bir seçim.
Detaylı Bilgi için : goo.gl/DNq5hH
4. ARCH LİNUX
Linux demek özgürlük demektir. Buna Linux’u istediğiniz gibi şekillendirmek de dahil. Arch Linux kişiselleştirme olayını en üste taşıyan dağıtımlardan biri olma özelliğini taşıyor. Belirli bir seviyenin üzerinde işletim sistemi bilgisi olmayanların kullanmasını tavsiye etmiyoruz zira işletim sisteminin içerisinde kaybolup Arch Linux’tan nefret etmenize sebep olabilir.
Detayı bilgi için : goo.gl/2YK2sh
5. CHROME OS
Chrome OS birçok dağıtımın aksine indirilemiyor ve sadece Google’ın Chromebook gibi ürünlerinde yüklü olarak geliyor. Chrome OS daha çok internette gezinmek isteyenlere hitap edip; bir medya oynatıcısı ve dosya yöneticisi ile birlikte gelmekte. Bu arada Chrome OS’un 2017 yılında Android’e de geleceği söyleniyor.
detaylı bilgi için : goo.gl/odRVQ9
6. ELEMENTARY OS
Diğer dağıtımlara nazaran daha yeni sayılabilecek elementary OS, Ubuntu temellerini muhteşem bir sadelikle birleştirerek en iyi tasarımlardan birini kullanıcılarına sunuyor. MacOS’a olan benzerliği ile dikkat çeken dağıtım, yeni sürümleri ile gün geçtikçe ünlenmeye devam ediyor. Tasarım sadeliğinin yanı sıra kullanışlı olması birçok kullanıcının tercih etme sebebi olmakta.
Detaylı bilgi için : goo.gl/84y0Re
7. DEBİAN
Birçok dağıtıma yol gösteren, kaynak olma rolünü üstlenen Debian, oldukça popüler ve GNU Project’in ruhunu sonuna kadar taşıyor. Debian’ın en büyük özelliği ise internetin ilk demokrat topluluklarından biri olmasıdır. Debian Manifesto ile felsefesi belirlenmiş ve özgür yazılımın yayılmasında öncülük yapmıştır.
Detaylı Bilgi için :goo.gl/alQeo9
8. UBERSTUDENT
Linux’u öğrenmek için hevesli fakat bilgi ve pratik konusunda eksiklikleri olanlara özel olarak geliştirilen Uberstudent, Linux for Learners sloganı ile herkese Linux’u öğretmeyi amaçlıyor. Öğrencilere yönelik geliştirilen Uberstudent, sadece bununla sınırlı kalmıyor ve birçok temel işletim sisteminin özelliklerini barındırıyor.
Detaylı bilgi için : uberstudent.com/
9. KALİ LİNUX
Mr Robot dizisi ile reklamın dibine vuran Kali Linux, hacker olmak isteyen birçok kişinin ilk olarak kullandığı bir dağıtım olma özelliği taşıyor. Yazılım güvenliği üzerine birçok uygulama ile beraber gelen işletim sistemi, sizi bir hacker yapar mı bilinmez fakat güvenlik konusunda birkaç şey öğrenmenizi sağlayabilir. Şifre kırma uygulamaları ile ünlenen Kali’nin ne derece işe yaradığı halen bir tartışma konusu.
Detaylı bilgi için : goo.gl/C6eRqR
10 . PARDUS
Pardus; 2003 yılında temelleri atılan milli işletim sistemi olan, Türkiye’de TÜBİTAK-UEKAE tarafından geliştirilen, özgür, hızlı kurulabilen, kolay kullanılır, çoklu dil içeren, bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını gidermek üzere halihazırdaki linux dağıtımlarının üstün taraflarını kullanan; kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlayan açık kaynak bir işletim sistemidir. Pardus’un bugüne kadar yayınlanmış 5 ana sürümü ve 9 ara sürümü mevcuttur. Bunlara ek olarak 2 kurumsal sürümü vardır.
Detaylı Bilgi için : pardus.org.tr/
Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederim. Diğer makalelerimize aşağıya bir tık inerek ulaşabilirsiniz.
Yasin Keleş
27/06/2017 at 15:07
Pardus işletim sisteminin ön izleme resmine takıldım ben. Diğer linux dağıtımlarının ön izleme resimleri kaliteliyken Pardus neden kalitesiz bir resme sahip. Daha iyilerini bulabilirsin bence. Pardusumuzu kalitesiz göstermeye hiç kimsenin hakkı yok bunu unutma.
ishak akdaş
27/06/2017 at 15:17
yorumunuz için teşekkürler. hiç dikkat etmemiştim. güncelleme yapılmış, 1024×640 px boyutlarında resim seçilmiştir.
Dikkatiniz için tekrardan teşekkürler.
Utku
01/06/2017 at 23:13
pardusu koymak ?
Kali Linux candır gerisi heyecandır. yakın zamanda geçeceğimi umuyorum şu windows ile işim bitsin ? güzel bir paylaşım olmuş elinize sağlık
ishak akdaş
02/06/2017 at 02:53
Bu güzel yorumunuzdan dolayı teşekkür ederiz.
Mühendis arşivi