
Merhaba arkadaşlar , Yine bir C++ dersiyle beraberiz. Bu dersimizde yine c++ hatta tüm programlama dillerinin kıymetlilerinden olan for döngüsünü öğreneceğiz. Ve yine her zaman olduğu gibi bir uygulamayla dersi sonlandıracağız. Sürekli bastıra bastıra söylüyorum sorularınız olursa sorun diye ama hiç soru gelmiyor. Galiba takipçilerimiz dersimizi çok iyi takip ediyor. Lafı çok uzatmadan dersimize başlayalım. For döngüsü c++ ta en çok kullandığımız gözde döngülerden biridir. Genel kullanımı şu şekildedir. For döngüsünün içine ilk başta değer atamaları yapılır. Daha sonra bir koşul yazılır. Koşuldan sonra ise istersek belirlediğimiz değeri birer birer , beşer beşer , onar onar vs. arttırıp veyahut azaltabiliriz. Söylemeye çalıştığım şeyi aşağıdaki örnekle tam olarak anlayacaksınız.
for(değer atamaları ; koşul ; arttırma veyahut azaltma) //For döngüsü çalıştığı sürece çalışacak kod ; //Yine her döngüde olduğu gibi bu döngüde de tek komut kullanımında süslü parantez kullanılmaz //fakat birden fazla komut kullanılırsa aşağıdaki gibi süslü parantez kullanmak zorunda kalırız. for(int i = 0; i<=10;i++) { cout<<i; } //Bu örnekte 1 den 10 a kadarki sayıları sırayla ekrana yazdırdık.
Evet arkadaşlar for döngüsünün genel kullanımı bu şekilde. Herzaman olduğu gibi yine bir örnek uygulama ile konuyu pekiştirelim.
</pre> <pre>#include <iostream> using namespace std; int main() { int fac, sayi; cout<<"Sayiyi giriniz: "; cin>>sayi; fac=1; for (int i=1; i<=sayi; i++) { fac=fac*j; } cout<<"Sonuc: "<< fac; return 0; }
Bu örneğimiz oldukça basit. Bildiğimiz matematiksel faktoriyel işlemini C++ kodları olarak yazdık.
Eğer hâla kafanızda soru işareti kaldıysa yorum olarak belirtebilirsiniz. Yeni bir örnekle pekiştirmeye çalışırım.
Bu dersimiz de buraya kadar. Soru ve dileklerinizi yorum yolu ile veya yakupafsin@muhendisarsivi.com adresinden bana ulaştırabilirsiniz. Ayrıca Derslerimizden anlık haberdar olmak istiyorsanız sağ üst taraftan e posta bültenimize abone olup Sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.