Çin’in uzay istasyonu kontrolden çıktı (Dünyaya düşüyor !)

3 dk okuma süresi
1,507

Çin’in 2011’de uzaya gönderdiği Tiangong-1 adlı 8,5 tonluk uzay istasyonu, Pekin yönetiminin kontrolünden çıktı ve düşüşe geçti. Uzamanlara göre yeryüzüne 100 kg’luk moloz yığını olarak düşecek.

Tiangong-1(Gök Saray-1), kontrolden çıkmış bir vaziyette Dünya’ya doğru yol alıyor.

Kontrolden çıkmış bu uzay istasyonunun birkaç ay içinde yeryüzüne düşmesi bekleniyor fakat nereye düşeceği şimdilik bilinmiyor.

Çin bu uzay istasyonunu ile çini yakın zamanda “uzay süpergücüne” dönüştürmeyi düşünüyordu.

Tiangong-1 adlı uzay istasyonunun fırlatılmasından bir yıl sonra (2012) ülkenin ilk kadın astronotu Liu Yang’da bu istasyonu ziyaret etti.

İstasyon hem insanlı hem de insansız çeşitli uzay görevleri için kullanıldı.

Çin yetkilileri uzay istasyonunun kontrolünü 2016 da kaybettiklerini doğruladı.

Düşüş hızı git gide artıyor

Çin’de bir uzay ajansı, Birleşmiş Milletler’e (BM) istasyonun Ekim 2017 – Nisan 2018 tarihleri arasında Dünya’ya çarpacağını bildirdi.

İngiliz Guardian gazetesinin bir haberine göre, istasyonun yörüngesi istikrarlı bir şekilde parçalanarak zayıflıyor.

Geçtiğimiz haftalarda atmosferin daha yoğun katmanlarına ulaşan istasyonun Dünya’ya düşüş hızı git gide artıyor.

Düşen parçalar 100 kg’yi bulabilir

Harvard Üniversitesinin bilinmiş astrofizikçisi Johanthan McDowell, istasyonun yörüngesinde yeryüzüne en yakın mesafenin 300 km’nin altında olduğunu belirtti.

Çin Mayıs ayında Birleşmiş Milletlerin Dış Uzayın Barışçıl Amaçlarla Kullanımı Komitesi’ne verdiği bir sözde istasyonun düşüşünü izlemeyi sürdüreceklerini belirtmişti.

Çin, yeryüzüne son dalış süreci başladığında BM’ye bilgi vereceğini söylemişti fakat astrofizikçi McDowell, istasyonun yeryüzünde nereye çarpacağı , ancak birkaç gün öncesinde tespit edilebileceğini söylüyr .

Atmosfer koşullarına bağlı olarak düşeceği konumun değişerek bir kıtadan başka bir kıtaya geçebileceğini belirten McDowell, sözlerine şunları da ilave etti:

“Yeryüzüne düşüşünün tam olarak ne zaman olacağını ancak 6 ya da 7 saat öncesinden öğrenebiliriz. Ne zaman düşeceğini bilmiyorsak nereye düşeceğini de bilemeyiz.”

Bunun dışında bundan daha büyük birçok uzay aracı da Dünya’ya geri dönmüş fakat hiçbiri yeryüzünde yaralanmalara neden olmamıştı.

1991’de Sovyetler Birliği’ne ait 20 tonluk Salyut 7 istasyonu, başka bir 20 tonluk uzay aracına takılı bir vaziyette Dünya’ya düşmüş, ayrılan parçalar Arjantin’in Capitán Bermúdez kentine düşmüştü.

1979’da Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) kontrolünü neredeyse tamamen kaybettiği 77 tonluk dev uzay istasyonu Skylab da hızla yeryüzüne düşüşe geçmiş, büyük parçalardan bazıları da Batı Avustralya’ya düşmüştü.

Kaynak BBC

Daha Fazla İlgili Makale Yükleyin
Daha Fazla Yük Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Kontrol Edin

GeForce Now Türkiye’de Beta Erişimine Açıldı!

Oyuncuların rüyası gerçek oluyor! Bulut oyun platformu Nvidia GeForce Now Türkiye sunucusu…