
Merhaba arkadaşlar! Yine bir c++ dersiyle beraberiz. Bu dersimizde if-else döngüsünü kısaltmak için bir alternatif olan switch-case döngüsünü öğreneceğiz.
Bildiğiniz üzere if-else döngüsü bir durumun gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol eden koşul döngüsüdür. Bazı durumlarda bu döngüyü aynı önerme için defalarca kullanmak zorunda kalabiliyoruz. Tam da bu noktada switch-case döngüsü imdadımıza yetişiyor.
Peki Nedir Bu Switch-Case?
Switch-Case döngüsü, tıpkı if döngüsü gibi bir durumun koşullu olarak çalışmasını sağlıyor fakat if-else döngüsünden farklı olarak tek bir döngü içerisinde birden fazla ihtimalleri değerlendirebiliyor.
Buraya kadar anladıysak iki Örnek İle switch-case döngüsünü öğrenelim ve if-else döngüsünden farkını kavrayalım.
Şimdi yapacağımız örneklerde ishak’ın farklı yaşlarda olma durumunu değerlendirip bu koşullara göre ekrana belirli komutlar yazdıracağız. ( Adminin adını kullanıyoruz inşallah kızmaz 🙂 )
İlk örnek if-else döngüsü ile.
int ishakyas; //ishakın yaşını tutmak için bir değişken oluşturduk cin>>ishakyas; // daha önce öğrendiğimiz cin komutu ile dışarıdan değer alacağız if(ishakyas==10){ cout<<"ishak cocuk"; } if(ishakyas==20){ cout<<"ishak genc"; } if(ishakyas==40){ cout<<"ishak yasli"; }
Gördüğünüz gibi ishak’ın yaşını 3 farklı koşulla değerlendirdik fakat kod kalabalığı oluştu. Şimdi de swtich-case ile aynı kodu yazalım. Ama bundan önce switch-case yapsını öğrenelim.
Switch-Case Döngüsü Nasıl Kullanılır?
Bütün komutlar switch() döngüsü içerisine yazılır. Parentez içerisine yazılan değişken döngü içerisinde değerlendirilir.
case() komutu değişkenin koşulunu belirler. Bir döngü içerisinde birden fazla kullanılabilir.
break; komutu case içerisinden çıkılmasını sağlar.
default() komutu hiçbir koşul sağlanmaz ise yapılacak işlemi belirler.
Şimdi de kod yapısını inceleyelim.
int degisken; switch(degisken){ case 1:{//degisken değeri 1 ise Komutlar 1 break; } case 2:{//degisken değeri 2 ise Komutlar 2 break; } case 3:{//degisken değeri 3 ise Komutlar 3 break; } default:{ Koşulların sağlanmadığı durumdaki komutlar. } }
switch-case yapısını da öğrendiğimize göre ishak’ın yaşını switch-case ile koşullandırabiliriz.
int ishakyas; switch(ishakyas){ case 10:{//degisken değeri 1 ise cout<<"ishak çocuk"; break; } case 20:{//degisken değeri 2 ise cout<<"ishak genç"; break; } case 40:{//degisken değeri 3 ise cout<<"ishak çocuk"; break; } default:{ cout<<"Geçerli Bir Değer Yazılmadı";} }
Gördüğünüz gibi if-else ile yaptığımız işlemin aynısını gerçekleştirdik.
Lütfen bu döngü ile en az 2 örnek yapıp pekiştirin. Yaptığınız örnekleri yoruma yazarak okuyuculara yardımcı olabilirsiniz.
Sorularınızı yorum olarak sorabilirsiniz. İyi programlamalar… 🙂