Bilgiden Vergi Alınır mı? 🤔

3 dk okuma süresi
2,262
bilgi

Günümüzde iletişim, alışveriş, hizmet ve daha birçok alanda vergi alındığını biliyoruz. Peki hiç bilgiden vergi alındığını düşündünüz mü?

Bu soru size çok garip gelebilir, hatta bazılarınız “Kafayı mı yedin? Bilginin vergisi mi olur?” diyebilir. Evet, ben de duysam sanırım bu şekilde tepki gösterirdim. Gelin bu konuyu örneklerle inceleyip ortak bir fikir üretelim.

Günlük hayatta; gerek televizyon kanallarında yayınlanan gerek de internet ortamında bulunan bilgi yarışmaları, kazandırdıkları ödüllerle dikkatimizi bir hayli çekiyor. Hatta çoğumuz bu yarışmalara katılıp ödül kazanmayı hayal etmiyor değiliz 🙂 .

“İyi de yarışmaların konumuzla ne alakası var?” dediğinizi duyar gibiyim. Aslında konumuza pek de uzak sayılmazlar. Hatta konunun kendisini oluşturuyorlar desem yeridir.

Peki nedir bu yarışmaların konumuzla bağlantısı?

Bir önceki paragrafta birçoğumuzun bilgi yarışmalarına katılmayı hayal ettiğini söylemiştik. Peki neden bu kadar ilgi duyuyoruz bu yarışmalara? İşte asıl can alıcı nokta burası ya; bilgiyi bir nevi paraya, eve, arabaya çevirmemize olanak tanıyor bu yarışmalar. Şahsen kimsenin ciddi anlamda bilgisini ölçmek için yarışmalara katıldığını düşünmüyorum. En azından bir-iki istisna dışında. Maalesef ben de bu bir iki istisna dışında kalıyorum 😀 . Neyse, konumuz dışına çıkmamaya özen gösterelim :).  Nerede kalmıştık? Bilgi yarışmalarının bilgimizi somut ödüllere çevirmesinden bahsediyorduk. Aslına bakarsanız tüm bilgi yarışmalarının yegane amacı budur. Kim karşılığı olmayan bir yarışmaya katılmak ister ki? 🙂 .

Gel gelelim bu ödüllere. Hatta kazananlar üzerinden gidelim ki somut bir örnek oluşturup daha iyi kavrayalım konuyu. Çok uzağa gitmeye gerek yok aslında, dün yapılan “Kim Milyoner Olmak İster?” yarışması bizim için çok güzel bir örnek.

arda-ayten

Sosyal medyada en az bir kere rastlamışsınızdır, “Arda Ayten adlı yarışmacı 1 milyonluk soruyu doğru cevaplayarak milyoner oldu.” şeklinde geçiyor çoğu platformda. Peki gerçekten milyoner olabildi mi? 🙂 . “1 milyon TL kazandı, tabi ki de milyoner oldu.” diyecek bir kısmınız, bir kısmınız da olayın farkında olduğu için “Kelime oyunu yapma kardeşim” şeklinde tepki gösterecek bana :D. Konumuza gelecek olursak. Evet,  1 milyon TL olarak belirlenen ödülü kazandı ama 1 milyon TL değerindeki paranın tamamına sahip oldu mu? Maalesef hayır!

Peki Neden 1 Milyon TL Değerindeki Ödülün Tamamına Sahip Olamadı?

Buyurun vergi uzmanı Ozan Bingöl’ün sosyal medya hesabında yaptığı açıklamayı okuyalım.

Bilgiyi maddiyatla ölçemeyiz, hatta ölçersek yanlış yapmış oluruz ama yarışmada kazanılan 1 milyon TL’lik ödül bir nevi bilginin o anki somutlaştırılmış biçimidir. E haliyle o ödülden alınan verginin de bilgiden alındığını rahatlıkla dile getirebiliriz. Yani en azından benim düşüncem bu yönde. Eğer sizin de bu konuda eklemek istediğiniz veya aksini düşündüğünüz bir şey varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.

 

  • Uganda, Sosyal Medyaya “Dedikodu´´ Verigisi Getirdi

    Uganda’da hazırlanan yeni bir yasaya göre Facebook, Whatsapp, Viber ve Twitter kulla…
  • Beklenen Oldu: Steam’e KDV Geldi!!

    Steam, uzun zamandır bahsettiği KDV; bu hafta sonundan itibaren yürürlüğe girdi. Geçen sen…
Daha Fazla İlgili Makale Yükleyin
Daha Fazla Yük Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Kontrol Edin

GeForce Now Türkiye’de Beta Erişimine Açıldı!

Oyuncuların rüyası gerçek oluyor! Bulut oyun platformu Nvidia GeForce Now Türkiye sunucusu…