BELLEKLER (HAFIZA BİRİMLERİ)

4 dk okuma süresi
4,886

Rastgele Erişimli Bellek manasına gelen RAM; mikroişlemcinin ihtiyaç duyduğu verileri hızlı bir şekilde ona ulaştıran, işletim sisteminin, çalışan programların veya kullanılan verilerin geçici olarak depolandığı bilgisayar birimleridir.

  • RAM, ön bellekten sonraki en hızlı bellektir
  • Geçici Belleklerdir yani bilgisayar kapandığında RAM deki bilgiler silinir
  • RAM ler birbirinden tamamen bağımsız hücrelerden oluşur.
  • Her hücrenin kendine ait farklı bir adresi vardır.
  • Her hücrenin çift yönlü bir çıkışı vardır.
  • Rastgele denmesinden kasıt ihtiyaç duyulan verinin direk olarak kayıtlı olduğu adresten alınabilmesidir.

 

RAM genellikle ana kart üzerindeki SIMM (Single Inline Memory Modules) veya DIMM (Dual Inline Memory Modules) adı verilen yuvalara takılır. Notebooklarda ise SODIMM (Small Outline DIMM) yuvaları kullanılır. DRD RAM Bellekler için RIMM (Rambus Inline Memory Module) kullanılır.

Yarı İletken Özeliklerine Göre RAM Bellek Çeşitleri

SRAM (Static Random Access Memory-Statik Rastgele Erişimli Bellek)

Yapısında MOSFET denilen bir elektronik eleman bulunur.

SRAM’ler DRAM’lerden daha hızlıdır.

Önbellek SRAM’lerden yapılmıştır.

SRAM’lerin üretim maliyetleri DRAM’lerinkine oranla çok daha yüksektir. Kapladıkları alan ve harcadıkları enerji çok fazladır.

DRAM ( Dynamic Ramdom Access Memory-Dinamik Rastgele Erişimli Hafıza)

Her bir bellek hücresinde kondansatör ve direnç bulunur. Kondansatörün sızıntı akımından dolayı bellek hücresine kaydedilen bir veri çok kısa bir zamanda silinir. Bu durumu engellemek için mikroişlemci bellek hücresine aynı veriyi saniyede binlerce kez tekrar tekrar kaydeder. Bu işleme RAM belleklerin tazelenmesi (refresh) denir.

Teknolojik Gelişimlerine Göre Ram Çeşitleri:

 

FPM DRAM (Fast Page Mode DRAM-Hızlı Sayfa Modu DRAM)

EDO DRAM (Extended Data Out–Genişletilmiş Veri Çıkışı)

SDRAM (Senkronize DRAM) : Kendini mikroişlemcinin çalışma frekansına göre eşzamanlayan ve mikroişlemcinin performansını artıran bellek çeşididir.

DDR SDRAM (Double Data Rate SDRAM): Saat darbesinin hem alçalan, hem yükselen kenarında veri transferi yapabilen dolayısıyla birim zamanda iki kat veri gönderebilen bellek çeşididir.

DRD RAM ( Direct Rambus DRAM): RAMBUS firmasının ürettiği dar veriyoluda yüksek hızların elde edildiği bellek türüdür. Playstation oyun konsollarında kullanılmaktadır.

 

ROM ( Read Only Memory-Sadece Okunabilir Bellek)

ROM sadece okunabilir bellek çeşididir. RAM’in aksine üzerindeki bilgiler kalıcıdır. ROM birimine bilgi kalıcı olarak yerleştirilmiştir ve içerik kesinlikle değiştirilemez. Bilgisayarınızı kapatsanız bile üzerindeki bilgiler gitmeyecektir. Kullanıcı olarak üzerindeki bilgileri değiştirme imkanı yoktur. Fabrikada programlanır sonra değiştirilemez.

ROM’un birkaç versiyonu vardır.

PROM (Programable Read Only Memory-Programlanabilir Yalnızca Okunur Bellek): Piyasaya boş olarak sürülür, bir kez programlanır daha sonra silinip değiştirilemez.

EPROM (Erasable Programmable Read Only Memory – Silinebilir Programlanabilir Yalnızca Okunur Bellek): Hem silinebilen hem programlanabilen ROM türüdür. Ancak okuma ve yazma işi mor ötesi ışık kullanılarak yapılır.

EEPROM (Electrically Erasable Read Only Memory – Elektiksel Olarak Silinebilen Programlanabilen Yalnızca Okunur Bellek): Hem silinebilir hem programlanabilir ve bu işlem için mor ışık yerine elektrik kullanılır. Böylece ekstra bir programlayıcı aygıta gerek kalmamıştır.

FLASH ROM: EEPROMlar ile aynıdır ancak daha hızlıdır. Flash belleklerin yapısı FLASH ROM dur.


RAM BELLEK
RAM BELLEĞİN YAPISI

Hasan Adıgüzel – (İletişim : hasanadiguzel@muhendisarsivi.com)

Daha Fazla İlgili Makale Yükleyin
Daha Fazla Yük Bilgisayar Mühendisliği

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Kontrol Edin

M1 Çip Nedir? M1 Çip Hakkında Her Şey

Apple ve Intel iş birliğinin son bulacağı belliydi. Herkes ne zaman olacağını merakla bekl…