ABD, Sosyal Medyayı Vize Uygulamalarına Bağlayabilir

4 dk okuma süresi
1,251

Trump yönetimi, ABD’ye girmek için hemen hemen herkesin sosyal medya tarihini toplamaya başlamak istediğini belirtti.

Devlet departmanından gelen öneri, vize başvurularının çoğunun Facebook ve Twitter hesaplarının ayrıntılarını vermesini gerektirecek.

Vize başvurusu yapanlar ,son beş yıl içinde kullanılan tüm sosyal medya kimliklerini açıklamak zorunda kalacak.

Yılda, yaklaşık 14,7 milyon kişi tekliflerden etkilenecek.

Bilgi, hem göçmen olan hem de göçmen olmayan vizeleri arayanları tespit etmek  için kullanılacak.

Başvuru sahipleri ayrıca, telefon numaralarının, e-posta adreslerinin ve seyahat geçmişlerinin son beş yılından da sorgulanacaklar.Ayrıca başvuru sahiplerinin ,bir ülkeden sınır dışı edilmiş olup olmadıklarını veya herhangi bir akrabasının terörist faaliyete karışmış olup olmadığını söylemeleri gerekiyor.

 

Inside a terminal at New York's John F. Kennedy International Airport

 

ABD’nin vizesiz seyahat statüsü verdiği ülkelerin vatandaşları bu karardan etkilenmeyecek (bunlar arasında İngiltere, Kanada, Fransa ve Almanya yer almakta). Bununla birlikte, Hindistan, Çin ve Meksika gibi muaf olmayan ülkelerden gelen vatandaşlar, ABD’yi iş veya tatil için ziyaret ettikleri takdirde ortadan kaldırılabilir.

Yetkililer, potansiyel aşırılık yanlılarının belirlenmesine yardımcı olacağını söyleyerek öneriyi savundu.

Sosyal medya, 2015 yılında 14 kişinin öldüğü San Bernadino’daki çekimler sonrasında incelemeye alındı. Yetkililer, saldırganlar arasında gönderilen bir mesajlaşma platformundaki mesajlarda, radikalleşme belirtilerini kaçırdıklarını söyledi.

Sosyal medyayı talep etmekteki mevcut sebep ne?

Geçtiğimiz Mayıs ayında getirilen kurallar gereğince, yetkililerden, o zamanlar bir devlet dairesi yetkilisinin dediği gibi, insanların kimliklerini doğrulamak veya daha sıkı bir ulusal güvenlik değerlendirmesi yapmak için bu bilgilerin gerekli olduğunu” hissettiklerinde, kişilerin sosyal medya kollarını aramaları istendi.

Daha sert bir öneri, Başkan Trump’ın , terörle mücadele etmek olduğunu söylediği ABD’ye giren yabancıların “aşırı bir şekilde denetlenmesi” için söz vermesinin ardından geldi .

 

ABD Başkanı Donald Trump

 

Devlet departmanı New York Times tarafından aktarılan bir açıklamada, “Vize başvuruları için sağlam tarama standartlarının sürdürülmesi, ortaya çıkan tehditlere uyum gösterilmesi gereken dinamik bir uygulamadır.” dedi.

“Vize başvuru sahiplerinden sınırlı iletişim bilgileri, seyahat geçmişi, aile üyesi bilgileri ve önceki adresleri zaten talep ediyoruz. Bu ek bilgileri vize başvurularından toplamak, bu başvuru sahiplerini inceleme ve kimliklerini onaylama sürecimizi güçlendirecektir.”

Eğer olursa kim karar verir?

Fikir, Yönetim ve Bütçe Ofisi tarafından onaylanacaktır.

Halkın, karar verilmeden önce, öneri hakkında yorum yapması için iki ay süresi olacak.

Bu karar özgürce konuşmayı etkiler mi?

Sivil özgürlük grupları, özgür konuşmaya zarar verebilecek bir gizlilik istilası olarak gördükleri bu kararı kınadılar.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nden Hina Shamsi, “İnsanlar artık çevrimiçi söylediklerinin bir devlet memuru tarafından yanlış anlaşılıp  anlaşılmadığı konusunda merak içerisinde olacaklar” dedi.

“Trump yönetiminin belirsiz ve çok geniş bir terim olan“ terörist faaliyetleri ”nasıl tanımladığı konusunda endişeliyiz çünkü bu, doğal olarak politiktir ve yanlış bir şey yapmayan göçmenlere karşı ayrımcılık yapmak için kullanılabilir” diye ekledi.

Teklifte yer alan sosyal medya platformları, Instagram, LinkedIn, Reddit ve YouTube gibi ABD merkezli uygulamaları içermektedir. Ancak New York Times, Çin’in Sina Weibo ve Rusya’nın VK sosyal ağı gibi denizaşırı platformların da yer alacağını bildirdi .

Daha Fazla İlgili Makale Yükleyin
Daha Fazla Yük Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Kontrol Edin

GeForce Now Türkiye’de Beta Erişimine Açıldı!

Oyuncuların rüyası gerçek oluyor! Bulut oyun platformu Nvidia GeForce Now Türkiye sunucusu…